مكتب تاريخ نگارى مدينه
عبدالعزيز الدورى - ترجمه محجوب الزويرى(*)
در ميان مكاتب تاريخ نگارى, مكتب مدينه از اهميت ويژه اى برخوردار است. در اين مكتب اولين مطالعات تاريخى در دوره اسلامى صورت گرفته و تإكيد اساسى بر ((مغازى)) يا ((دوران رسالت)) بوده است.
نگارنده بر اين تلاش است تا اهميت اين مكتب, مورخان بارز آن (عروه , زهرى), موضوع مورد توجه آن ها و تإثير آن را در مسير تاريخ نگارى اسلامى مورد بررسى و ارزيابى قرار دهد.
واژه هاى كليدى: تاريخ نگارى, مدينه, مغازى, عروه, زهرى
شخصيت شناسي مردم كوفه
كوفه منطقه اي حاصلخيز در سمت غربي رود فرات است كه بنابر نظر مشهور در سال 17 قمري[1] به علت موقعيت جغرافيايي و متناسب بودن آب و هوا به عنوان محل اسكان نيروهاي نظامي كه به فتوحات در شرق اسلامي اشتغال داشتند، انتخاب گرديد[2]؛ هر چند پيشينه تاريخي آن را به روزگار پيشداديان نيز رسانيده اند.[3]
كوفه يكي از مناطق استراتژيك است كه وقوع برخي رخدادهاي تأثيرگذار در اين ناحيه آن را از ساير نقاط جهان اسلام متمايز ساخته است. انتخاب آن به عنوان مركز حكومت توسط امام علي(ع)؛ مركز ثقل قرار گرفتن آن در بسياري از قيام ها از عاشوراي سال 61 گرفته تا قيام هاي علويان و عباسيان؛ و همچنين مطرح بودن به عنوان يكي از مراكز علمي، آن را حائز اهميت ساخته است.
اوضاع سياسى, مذهبى ايران در آستانه ظهور اسلام
دكتر حسين مفتخرى(*)
تحقيق پيرامون چگونگى و چرايى گسترش نسبتا سريع ديانت اسلام در ايران در قرون اوليه هجرى از جمله مباحثى است كه هنوز مورد توجه و عنايت پژوهشگران عرصه تاريخ است. آگاهى از چند و چون اوضاع سياسى, مذهبى ايران در آستانه ورود اعراب مسلمان ما را در فهم علل و عوامل ترك آئين قديم و گروش به سوى اسلام از سوى ايرانيان رهنمون مى سازد. مدعاى مقاله حاضر اين است كه حاكميت ساسانى در آخرين ايام خود گرفتار بحران در ساختارهاى سياسى, مذهبى شده بود و اين امر بيش از هر چيز در سقوط ايشان دخيل بود.
واژه هاى كليدى: ايران, ساسانيان, آئين زرتشت, اسلام.
فتوح در اسلام
فتح تغلبى, فتح قلوب
چکیده:
اين مقاله از دو نگاه به موضوع فتوح, در دو شكل تغلبى و قلوب آن مى پردازد. ابتدا با ورود اجمالى به پيشامد رده كه زمينه ساز فتوح راشدى است و بيان مشكل حضور سرداران فاتح از بنو مخزوم در مدينه, به ماهيت اصناف چهارگانه امت اسلامى بعد از پيامبر خدا (ص) به عنوان عوامل برپادارنده جريان فتوح پرداخته, و به تعريف و نقش هر يك در ساز و كار امت اشاره مى كند.
پس از آن به دو عنصر مقوم در هر دو شيوه از فتوح, يعنى اعرابى و عربى از زاويه نقش آفرينى پرداخته و با اين فرض كه حركت هجرت, مدنيت و تعرب كه مبين دو قطب از حضارت و بداوت است, درباره دستاوردهاى فتح تغلبى و فتح قلوب, سخن به ميان مىآورد.
برخورد احتياط آميز فقيهان حجاز و عراق با فتوح راشدون و تعاقب تاريخى آن و مخالفت صريح اين فقيهان با گسترش اسلام در سرزمين هاى دارالحرب به سبك فتح اول در دو عصر اموى و عباسى, دامنه اى ديگر از موضوع بحث حاضر است.
چهره شناسى هرم فتح اول با هيئت قبايلى و ذهنيت اعرابى, و تعليل و تسبيب آن از زبان فرماندهان, در وجه مقايسه با فتح دوم, اين امر را روشن مى كند كه فتح قلوب يا اقناعى, هم با فطرت ابلاغ دينى و كرامت انسانى سازگارتر است و هم امواج انسانى آن پايدارتر و دستاوردهاى تمدنى و معرفتى آن بارزتر مى باشد.
عبدالله بن جعفربن ابى طالب
محبوب مهدويان
تحقيق درباره شخصيت هاى صدر اسلام به ويژه كسانى كه هم عهد رسول خدا(ص) را درك كرده و هم در دوره پر آشوب پس از رحلت آن حضرت حضور داشته و گاه در خلق يا تقويت برخى حوادث نقش فعال و موثرى ايفا كرده اند, براى نشان دادن تصويرى نسبتا واضح و در عين حال واقعى از اوضاع سياسى, اجتماعى, فرهنگى, اقتصادى آن روزگار ضرورى و با اهميت مى نمايد; از اين رو در اين مقاله برآنيم با بهره گيرى از منابع گوناگون, تا حد امكان با بازگويى سير تاريخى زندگى عبدالله بن جعفر, در جهت تبيين و روشن نمودن اوضاع مذكور گام برداريم.
واژه هاى كليدى: عبدالله بن جعفر, زينب كبرى(س), بنى هاشم, بنى اميه.
كلمه «هجرت» در لغت به معناي دوري و ترك كردن ميباشد.[1] هجرت خصوصا اگر به منظور فراهم آوردن شرايط بهتري براي ترويج دين، حفظ دين و يا دوري از محيط گناه باشد، مورد سفارش اسلام است. در قرآن كريم و در روايات به اهميت چنين هجرتهايي كه نمونه بارزش، در هجرت پيامبر اكرم(ص) از مكه به مدينه تبلور يافته، اشاره شده است. خداوند متعال در آيه 100 سوره نساء ميفرمايد:
«ومن يخرج من بيته مهاجرا الي الله و رسوله ثم يدركه الموت فقد وقع اجره علي الله »
«هر كس به عنوان مهاجر به سوي خداوند و رسولش هجرت كند و سپس مرگش فرا رسد، پاداش او بر خداست ... .»[2]
وضع اقتصادى مدينه در عهد نبوى1
حضور پيامبرصلى الله عليه وآله و مسلمانان در مدينه چهره متحولى به اقتصاد اين شهر داد. مدينه كه از ديرباز به سبب برخوردار بودن از كشاورزى و واقع بودن بر سر راه بازرگانى شمال به جنوب جزيرة العرب، اقتصادى متمايز از ديگر نقاط داشت با ورود مهاجران، توجه و توصيههاى پيامبرصلى الله عليه وآله و دين اسلام با تحولى عظيم روبرو شد. شكوفايى زراعى مدينه ناشى از شرايط جغرافيايى، وجود سفرههاى زير زمينى آب، و عوامل تازهاى از جمله واگذارى برخى زمينهاى رها شده به مهاجران بود. با اين حال در امر آبيارى نيز مقرراتى وجود داشت و بسته به آب و هوا، محصولات متنوعى به دست مىآمد. تجارت نيز به دليل وجود بازارهاى محلى و اهتمام كسانى از مهاجران به امر تجارت، بر رونق اقتصادى شهر افزود. همچنين صنايع و حرف در كنار كشاورزى و تجارت از رونق خوبى برخوردار بود و انواع سكهها از قبيل دينار و درهم، سكههاى ضرب شده در ايران و روم، و وزنها و اكيال مختلف به كار مىرفت.
واژههاى كليدى: مدينه، اقتصاد، زراعت، تجارت، حرفهها، صنايع.
نگاهى اجمالى بر, عدم شكل گيرى نظام ارزشى جديد در مكه صدر اسلام
((نبى اكرم(ص) در شهر كوهسارهاى سياه, مكه زاده شد, باليد و به رهبرى مردمان مبعوث گشت. سيزده سال, پيام الهى خويش را پنهان و پيدا بر مكيان خواند. پيروان زيادى يافت و دل هاى مشتاق زيادى را از خارج مكه به سوى خود جلب كرد. آنان كه بدو گرويدند, تا پاى جان, شكنجه و هجرت در كنار او ماندند. و آنان كه وى را تكذيب نمودند, در اين راه بر قتلش كمر بستند, اما نا موفق. اسطوره ليله المبيت شكل گرفت و پيامبر(ص) در پى ايجاد كانونى براى باليدن و حفظ پيام الهى, به سوى يثرب گام نهاد, تا راهى نو را براى ابلاغ وحى بيازمايد.
ارسال اس ام اس انبوه در سایت بولکیج اس.ام اس
مناسب برای کافی نت ها و شرکت ها و....
ثبت نام رایگان روی عکس زیر یا اینجا کلیک کنید
فقط هزینه اس ام اس را پرداخت می کنید
ما 143 مهمان و بدون عضو آنلاین داریم